Verloofd!

Help! Wat nu? 


Net verloofd en voel je je wat overweldigd door alles wat op je afkomt? Ik help je alvast met deze blog het bos door de bomen weer te zien. 

Vera Iris Hartman

"Het nieuwe jaar is begonnen, de feesten zijn voorbij. Stiekem ben ik daar wel blij om. Ik hou van de gezelligheid rond het eindejaar, maar de introvert in mij is blij als de drukte van het ene feest naar het andere voorbij is. In het hoogseizoen sta ik op scherp, dan ga ik met veel plezier van feest naar feest! In het laagseizoen hou ik eerder van een gezelligheid met niet te veel volk. Ik hou ook van de nieuwe start die de jaarwisseling met zich meebrengt. "Believe in the magic of new beginnings". 


De eindejaarsperiode en de periode die volgt, wordt in ons vakjargon "Engagement Season" genoemd. Veel koppels verloven zich tussen Kerst en Valentijn. De mailbox wordt dan ook heerlijk gevuld met nieuwe koppels met elk hun eigen verhaal. Misschien hou ik daarom ook zo van deze periode, want verhalen daar hou ik van! Het ideale moment om die pas verloofde koppels wat wegwijs te maken in de trouwwereld.


In mijn ervaring als weddingplanner ontdekte ik de 5 meest voorkomende vragen waar pas verloofde koppels mee zitten. Hieronder lees je alvast mijn antwoord hierop."

#1 Overweldigd 


Help: Er is zoveel. Ik weet niet waar te starten, ik weet niet wat ik eerst moet doen. Gastenlijst, locatie, datum, wat willen we, moet ik Tante Rita of de buurvrouw ook vragen, ze zeggen dat ik al een save the date moest sturen, ik wil net zo'n leuk feest als vorig jaar bij mijn beste vriendin, ik wil zeker een andere catering dan de trouw van mijn broer, moet ik al geen jurk bestellen, hoeveel gaat dat kosten, ... 


Fieuw. Ik voel de stress al opkomen als ik nog maar denk aan al die eerste gedachten die te binnen schieten bij pas verloofde koppels. Om nog maar te zwijgen van de druk die het oplegt in de eerste weken. 


Mijn advies: geniet van je verloving. Voor minstens 1 maand. Duik niet meteen in die praktische voorbereidingen, schuim niet meteen al 100 websites af met de typische checklist en to do's, en volg niet meteen alle instagramaccounts met het woord "trouwen" in. 


Ik herhaal: 

Geniet van je verloving, voor minstens één maand. En laat alle praktische zorgen nog even links liggen. 


Je mag zeker al eens dromen of samen met je partner verkennen wat er allemaal mogelijk is en wat je wilt. Schrijf dat neer in 1 document of in een schriftje, scroll al eens door pinterest en pin wat afbeeldingen die je mooi vindt. (Tip: Verken The Wedding Date, een ideale manier om op een leuke manier samen met je partner de trouwwereld te ontdekken). Maar maak het niet meteen té praktisch. 

The Wedding Date: ontdek het hier

psst - met de code WEDDINGBLOG geniet je van 30% korting op de aankoopprijs. 

#2 Ik weet niet waar te starten  


Help: Moet ik eerst een datum vastleggen, of eerst een locatie beginnen zoeken? Ze zeggen me dat ik een moodboard moet maken, moet dat dan eerst? Of moet ik eerst kleuren kiezen of een thema? En wat met het eten? 


Op een gegeven moment zal je inderdaad wat praktische zaken moeten vastnemen, anders blijf je de eeuwige verloofde - wat trouwens ook wel zeker oké is. Veel koppels beginnen meteen te zoeken naar een locatie die beschikbaar is in een bepaald tijdskader (een jaartal of een seizoen) of zelfs op een bepaalde datum. Om een locatie te vinden heb je een gastenlijst nodig en een dagplanning, dus dat is dan de eerste stap, zeker? 


Mijn advies: Zoom uit. Een trouwfeest plannen waar jij en je partner écht van zullen genieten, is een feest dat écht bij jullie past. En geen feest dat is gemaakt op maat van de vrienden van je ouders, van je buren of van Tante Rita. Noteer daarom je kernmensen en je kernactiviteiten. Het is een antwoord op de vraag "Zonder wie wil jij je huwelijk niet vieren" en "Wat betekent een trouwfeest voor jullie". Ik vertel er iets meer over in deze reel over het bepalen van je concept.


#3 Ik weet niet wat ik wil


Help: Een groot feest, of toch een klein feest: beide lijken je wel leuk. Een bbq-concept of een foodtruckfestivel, die passen wel beide bij je. Of misschien toch naar het buitenland? Je Pinterestbord staat vol met mooie plaatjes, maar je kan er geen lijn in trekken. En als je er met je partner over praat, brengt die ook nog eens leuke ideeën aan. Help, ik weet niet wat ik wil.


I feel you. Je start met een blanco canvas. En juist die vele mogelijkheden maken het moeilijk om koers te houden. Well hello, keuzestress.


Mijn advies: Er zit ALTIJD een lijn in je gedachten. Ook al lijkt dat vaak niet zo voor je. De kunst is om te ontdekken waar het voor jou nu écht om draait. Als je bijvoorbeeld twijfelt over een groot feest of een klein feest, dan kan daarachter zitten dat je enerzijds wel een gezellige sfeer wilt, maar dat je anderzijds ook wel een tof feestje met veel volk wilt. Eenmaal je die gedachte erachter hebt gevonden, kan je gaan kijken hoe je dat kan invullen. Misschien is een ceremonie met een intiem diner én daarna een avondfeest met veel mensen wel de ideale combinatie voor jullie? 


Daarom maak ik vaak met mijn koppels een prioriteitenlijst. Wat is voor jullie het belangrijkste? En hoe ga je dat invullen? Kies bijvoorbeeld uit een aantal termen zoals "gezellig, tof feestje, lekker eten, romantiek, ceremonie, ...". 

Als je eenheid wilt in je Pinterestbord, vraag je dan bij elke foto af waarom je dat nu exact een mooie foto vindt. Is het de sfeer, is het het concept dat erop staat, zijn het de kleuren, zijn het de bloemen, ... . Probeer op die manier je bord "op te ruimen" en in te delen in verschillende hoofstukken. Selecteer daarna 3 foto's die je gevoel écht helemaal weergeven. Ziezo: je hebt je leidraad! 


#4 Ik weet niet wat het zal kosten


Help: Online lees je dat het gemiddeld trouwfeest 20.000 euro kost, maar is dat wel zo? Wat zijn "normale" prijzen? En welke keuzes zorgen voor een slimme besteding van je budget? 


Net zoals met een verbouwing is een trouw organiseren een grotere investering dan een gemiddelde uitgave die je doet. Denk maar aan het plaatsen van een keuken, dat is ook een weldoordachte aankoop waar vele stappen aan vooraf gaan. Ook je trouwbudget opstellen, doe je best met de nodige zorg. 


Mijn advies: Je locatie & catering zijn meestel zo de helft van je totale budget. Eens je die hebt zal je dus je totaalplaatje beter in kaart kunnen brengen en heb je zicht op realistische prijzen. Selecteer de zaken die voor jou écht belangrijk zijn en maak hier je prioriteiten van. Alle andere zaken die niet tot deze prioriteiten horen, daar kan je op besparen. Bepaal ook je "inkomsten" door na te gaan wat je nu op dit moment opzij kan zetten en welk bedrag je maandelijks kan sparen vanaf nu tot aan de trouw. 


Tip: In The Wedding Budget neem ik je mee in 3 stappen naar het opstellen van je trouwbudget en hoe je je daaraan houdt. 

#5 Ik wil het niet té stijf. 


Help: Zo'n stijf trouwfeest waarin je urenlang tafelt, waarin je veel mensen moet begroeten en waarin je weinig ruimte is voor spontaniteit, dat wil je eigenlijk niet. Het mag wat losser, wat meer op het gemak en gemoedelijk. Je wilt genieten en geen draaiboek van A tot Z afvinken. En vooral: je wilt jezelf niet voorbij lopen op je dag. 


Ha! Welkom bij Phaest! Ik hou van deze vibe op een trouwfeest en zal deze altijd nastreven in de keuzes die we maken. Net omdat deze sfeer één van mijn stokpaardjes 


Mijn advies: Ik maakte een video over de do's & don'ts voor het bekomen van een losse sfeer. Je kan hem hier bekijken: Hoe bekom ik een losse sfeer.  




Hoe kan ik je helpen?


Ben je nog op zoek naar inspiratie op een leuke & concrete manier: 

  • The Wedding Date: ontdekde trouwwereld en elkaars voorkeuren daarin in een leuk online spel
  • The Wedding Guide: inspiratiegids over hoe je je trouwfeest plant, van moodboard tot draaiboek. 
  • The Wedding Workshop: een unieke workshop waarin we samen jouw eigen roadmap naar een droomfeest uitstippelen 


Wil je graag persoonlijk op weg gezet worden, dan is The Wedding Talk jouw oplossing. 


Wil je graag beroep doen op mijn wedding planning services: ontdek dan hier de mogelijkheden.